top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJana Víchová

Stezka odvahy má jméno zodpovědnost


Slovo které nemáme rádi

Slovo zodpovědnost většinou nemáme rádi. Pro většinu lidí je těžké. Svazuje a zavazuje. Je propojeno k druhým. Předává nám zodpovědnost za někoho ( dítě, lidi ve firmě…) nebo za něco (firma, auto, plán…). Stěžujeme si, že nejsme schopni převzít zodpovědnost za svobodu a demokracii. Ale ! Můžeme přijmout zodpovědnost za druhé (lidi nebo věci), pokud neumíme přijmout zodpovědnost za sebe? Protože ten, komu jsme (z)odpovědní, není náš šéf, manžel/ka nebo rodiče, ale my sami. Jsme zodpovědní sami sobě za to jaký život prožijeme. Co se stane pokud nepřijmeme zodpovědnost za svůj život? Určují jej druzí lidé - oni určují co máme dělat, co si máme myslet, co si máme kupovat. Říkají nám komu se zodpovídáme a za co jsme zodpovědní. A tam je ten tlak. Nemám na výběr. Musím, protože oni říkají….


Není snadná, není pro každého, ale je krásná.

A co se stane, pokud přijmu sebezodpovědnost za svůj život? Pak vím, že jsem to já, kdo se rozhoduje komu se chci a za co zodpovídat. Pak jsem to já, která ví, že se nejprve musím umět postarat o sebe, abych se mohla postarat o druhé. Pak jsem to já, kdo si nestěžuje, že něco potřebuje a někdo mu to nedá ( nebo dá málo či moc), ale jdu a řeknu si o to co potřebuji. Pokud slyším sám sebe a odpovídám si na své otázky a hledám odpovědi na svůj život, který je vždy jedinečný, jsem odpovědný sám sobě. Sebezodpovědnost je slyšet v jazyce, je způsobem přemýšlení a způsobem kreativního života. Není snadná, není pro každého, ale je krásná.

Pak se slovo musím mění na slovo chci, protože jsem se rozhodl. Potom mám šanci akceptovat věci, které se mi dějí, protože jsou součástí mého plánu. Mé cesty, mé volby. Potom mám taky šanci vidět dveře, které vedou ven ze situací které mi nesedí a mám sílu stisknout kliku a odejít, pokud se rozhodnu, že nechci zůstat a něco s tím dělat.


Respekt k sobě samému je zodpovědnost k nám samým

Sebezodpovědnost je schopnost odejít z práce, kde si mě neváží, sebezodpovědnost je schopnost unést strach, nebo unést kříž než seberu sílu. Sebezodpovědnost je nebýt mezi lidmi, kteří mě ponižují. Nebo naopak být mezi nimi, protože je to právě nyní nezbytně nutné (dobře platí), ale vím, že je to dočasné. Sebezodpovědnost je vybírat si kde a s kým budeme trávit svůj volný čas. Sebezodpovědnost je žít vlastní život a unést to, že budeme prokleti kletbou sobectví. Sebezodpovědnost je vědomé rozhodnutí…které mi umožňuje znalost sebe sama. Svých hodnot, potřeb, strachů i nedokonalostí, se kterými umíme žít v symbióze.


Přeji všem, kteří se vydají na stezku odvahy jménem zodpovědnost, aby překonávali všechny nástrahy s nahledem, humorem a grácií i když to jednoduché nebude. Moje zkušenost je, že svět je potom jen lepší...



7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page